Posada Jaćmierska częstuje

  • 3.05.2017, 11:42
  • MG
Posada Jaćmierska częstuje fot. UG Zarszyn
Koło Gospodyń Wiejskich działa od 1931 roku. Przewodniczącą jest Elżbieta Ścibor. W skład organizacji wchodzi 25 osób.

Członkinie koła chętnie uczestniczą w wydarzeniach kulturalnych w całej gminie Zarszyn. Dzisiaj gospodynie dzielą się z nami przepisami na przepyszne potrawy i ciasta.

Pierogi łemkowskie
Składniki:

  • 0,5 kg mąki razowej
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • woda
  • suszona śliwka na nadzienie

Wykonanie:
Zarobić ciasto jak na zwykłe pierogi. Nadziewać suszoną śliwką. Gotować w osolonej wodzie. Podawać ze śmietaną i cukrem.


Zupa suchajka z suchej rzepy
Składniki:

  • 1,5 litra wody,
  • sucha, drobna rzepa
  • seler
  • por
  • marchewka
  • masło
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Suchą rzepę dzień wcześniej namoczyć. Następnie zalać wodą i gotować. Seler, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle. Następnie dodać do gotującej się rzepy. Wszystko razem ugotować. Doprawić do smaku.

Więcej przepisów w 17 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka

MG
Podziel się:
Oceń:
 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe