Smakowicie w Morochowie

  • 11.06.2017, 14:41
  • opr. Monika Garbowska
Smakowicie w Morochowie fot. pixabay.com
Koło Gospodyń Wiejskich w Morochowie przygotowało dla Państwa przepisy na następujące potrawy: babka ziemniaczana, pierożki pieczone z kapustą i grzybami, gołąbki z ziemniakami, proziaki oraz placek z rabarbarem. Udostępniamy jeden z nich. Pozostałe można znaleźć w papierowym wydaniu naszego tygodnika.

Koło jest bardzo aktywne. Na przykład 4 lipca 2014 roku zorganizowało "Wieczór folklorystyczny. Tradycja i współczesność". Oprócz występów kapel ludowych były m.in. degustacje różnych potraw i wypieków przygotowanych przez gospodynie z Morochowa oraz różnych gatunków chleba zaprezentowanych przez Tadeusza Rolnika. W ramach imprezy zaplanowano również ekspozycję rękodzieł ludowych, prezentację produktów pszczelarskich i wyrobów z wosku oraz wystawę sprzętów domowych i rolniczych z przełomu XIX i XX wieku. Działo się to w ramach projektu "Jesteśmy razem – promocja dwukulturowości szansą rozwoju wsi Morochów" opracowanego przez tutejsze Koło Gospodyń Wiejskich. Inicjatywa otrzymała wsparcie Fundacji Karpackiej Polska w ramach programu Alpy-Karpatom oraz Gminy Zagórz. Projekt przewidywał m.in. wyposażenie dla świetlicy i organizację dwóch imprez: wieczoru folklorystycznego oraz zabawy tanecznej, zakup strojów dla KGW, donic i sadzonek kwiatów w celu poprawienia estetyki wsi.

Z kolei 13 września 2015 r. członkinie KGW z Morochowa wystąpiły z własnym programem artystycznym na dożynkach w Ośrodku Kultury w Szczawnem. Koło stało się pierwszą organizacją, która podjęła współpracę ze Stowarzyszeniem Społeczno-Kulturalnym Na Rzecz Rozwoju Wsi Szczawne-Kulaszne. Jego członkowie gościli kilkukrotnie w świetlicy wiejskiej w Morochowie, gdzie podziwiali zdolności organizacyjne gospodyń. Wszystkim spotkaniom towarzyszyła staropolska gościnność oraz ciepła atmosfera. Członkinie KGW uczestniczyły we wszystkich edycjach "Spotkań przy stole w Szczawnem". Kobiety dużo energii wkładają w swoją działalność społeczną. Gospodynie zawsze służą dobrą radą.

Kilka lat temu w Morochowie zorganizowały "Wieczór Kolęd i Pastorałek Dwóch Kultur". Wystąpiły wówczas na scenie nie tylko pomysłodawczynie, ale także członkinie KGW w Mokrem oraz KGW w Średnim Wielkim, z którymi często współpracują.
 
GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI
 
Składniki:

  • duża główka kapusty białej lub włoskiej,
  • 70 dag ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • sól i pieprz do smaku

 
Wykonanie:
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zlać wodę z wierzchu, nie odsuszać. Do masy ziemniaczanej dodać 2 łyżki kaszy manny oraz pokrojoną drobno lub startą cebulę, 2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku i podsmażyć na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa ziemniaczana przybierze popielaty kolor. Farsz nakładać na sparzone liście kapusty i zwijać gołąbki. Gołąbki ciasno ułożyć w garnku na liściach kapusty. Podlać małą ilością wody i dusić na małym ogniu ok. 50 minut. Ugotowane podawać z przesmażoną na maśle cebulką lub skwarkami albo sosem śmietanowym.
 
Sos śmietanowy:

  • 1 cebulę zeszklić na maśle,
  • dodać 0,5 litra śmietany,
  • przyprawić solą i pieprzem, gotować do zgęstnienia

Więcej przepisów w 23 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka

opr. Monika Garbowska
Podziel się:
Oceń:
 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe