Warzywna ewolucja

  • 2.10.2016, 05:00 (aktualizacja 02.10.2016 08:00)
  • Anna Twardy
Warzywna ewolucja fot. Stowarzyszenie 50+ w Komańczy
Kuchnia wegetariańska zyskuje na popularności. Potrawy z warzyw i roślin bez mięsnych dodatków coraz częściej goszczą na naszych stołach.

Okazuje się, że wegetariańskie dania można podzielić na cztery rodzaje: tradycyjne jedzenie, produkty sojowe, substytuty mięsa oraz substytuty nabiału. W kuchni wegetariańskiej stosujemy zboża, grzyby, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, przyprawy, zioła, orzechy, nasiona i glony. Można również jeść mleko i jego przetwory, jajka i miód.

W najnowszym wydaniu naszego tygodnika prezentujemy Państwu potrawy wegetariańskie proponowane przez gospodynie ze Stowarzyszenia 50+ w Komańczy. Nasi czytelnicy mogą się dowiedzieć, jak przygotować smalec wegetariański, jaglany pasztet dyniowy z czarnuszką, pastę z dyni i ciecierzycy, taboule z papryką i pomidorem oraz piernik dyniowy.

Stowarzyszenie 50+ w Komańczy zarejestrowano w tym roku w oparciu o działające od 5 lat Koło Seniora 50+. Grupa liczy obecnie około 25 członków i prowadzi wiele różnych działań mających na celu aktywizację ludzi starszych.

Więcej w 39 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka

Anna Twardy
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe