Dieta śródziemnomorska - klucz do zdrowia

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Dieta śródziemnomorska - klucz do zdrowia  - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Promowane Dieta śródziemnomorska jest wzorowana na stylu odżywiania się dorosłych mieszkańców regionów położonych nad Morzem Śródziemnym, gdzie wskaźniki zachorowań na choroby przewlekłe należą do najniższych na świecie.

Czym jest dieta śródziemnomorska?


Tradycyjna dieta śródziemnomorska charakteryzuje się:

  • wysokim spożyciem oliwy z oliwek, owoców, orzechów, warzyw i pełnego ziarna,
  • umiarkowanym spożyciem ryb i drobiu,
  • niskim spożyciem produktów mlecznych, czerwonego mięsa, przetworzonych mięs i słodyczy,
  • umiarkowanym spożyciem wina spożywanego podczas posiłków.


Śródziemnomorskie wskazówki żywieniowe


Dieta śródziemnomorska to więcej niż dieta https://afterfit-catering.pl/plock/ - to styl życia. Warto zastanowić się nad wprowadzeniem pewnych zmian w swoich codziennych nawykach żywieniowych. Śródziemnomorski sposób gotowania, różni się od polskiej, tradycyjnej kuchni, jednak już przy niewielkim wysiłku, z łatwością można wyeliminować szkodliwe nawyki i zamienić je na te, ktyóre będa zancznie bardziej korzytne dla naszego zdrowia. Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej obejmuje skupienie się na następujących czynnikach:

  • Dużo ruchu
  • Posiłki w większości oparte na roślinach
  • Ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, natomiast skupienie się na zwiększeniu spożycia ryb
  • Umiarkowana ilość zdrowych tłuszczów, szczególnie oliwy z oliwek i orzechów/nasion
  • Używanie ziół i przypraw zamiast soli do przyprawiania potraw
  • Picie wina z umiarem.


10 wskazówek stosowania diety śródziemnomorskiej 


Praktyczne wskazówki, dzięki którym Twoja dieta stanie się bardziej śródziemnomorska

  1. Zwiększ swoją codzienną aktywność w prosty sposób, np. chodzenie po schodach, stanie/chodzenie podczas rozmów telefonicznych, planowanie aktywności fizycznej na zewnątrz.
  2. Zastąp mięso nasionami strączkowymi. 
  3. Zamiast chipsów podawaj orzechy.
  4. Na deser spróbuj zjeść jogurt grecki z orzechami lub owocami.
  5. W kuchni zamień masło i rafinowane oleje z nasion na oliwę z oliwek. 
  6. Zamiast majonezu lub sera używaj hummusu, tahini, masła orzechowego lub puree z awokado. 
  7. Zamień mięso na dodatek, a warzywa na danie główne, np. dodaj mięso do potraw typu "stir fry"; 
  8. Używaj tuńczyka lub łososia w puszce lub w wodzie, aby szybko i łatwo zwiększyć spożycie ryb.
  9. Ciesz się kieliszkiem czerwonego wina do kolacją, jeśli nie pijesz, nie ma potrzeby, aby zacząć. Wypicie szklanki soku z winogron zapewni Ci podobne korzyści zdrowotne. 
  10. Skorzystaj z usług cateringu dietetycznego. W ofertach szukaj innych nazw tego sposobu żywienia. Dieta pudełkowa DASH, jest równoznaczna z dietą śródziemnomorską. 

Dieta śródziemnomorska - co na to nauka?


Badania konsekwentnie wykazują, że dieta śródziemnomorska jest skuteczna w zmniejszaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i ogólnej śmiertelności. Badanie przeprowadzone na prawie 26 000 kobiet wykazało, że te, które stosowały ten rodzaj diety, miały o 25% mniejsze ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych w ciągu 12 lat. W badaniu przeanalizowano szereg mechanizmów, które mogą odpowiadać za tę redukcję i stwierdzono, że największe znaczenie miały zmiany w stanie zapalnym, poziomie cukru we krwi i wskaźniku masy ciała.

Jednym z ciekawych odkryć tego planu żywieniowego jest to, że obala on mit, że osoby z chorobami serca lub zagrożone nimi muszą stosować dietę niskotłuszczową. Chociaż ma to znaczenie, jakie rodzaje tłuszczów są wybierane, procent kalorii z tłuszczu jest mniejszym problemem. Badanie PREDIMED, pierwotna próba prewencyjna obejmująca tysiące osób z cukrzycą lub innymi czynnikami ryzyka chorób serca wykazało, że dieta śródziemnomorska uzupełniona oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub orzechami, bez żadnych ograniczeń w spożyciu tłuszczów i kalorii, zmniejszyła odsetek zgonów z powodu udaru mózgu o około 30%.Większością tłuszczów w diecie były zdrowe tłuszcze, takie jak te z tłustych ryb, oliwy z oliwek i orzechów, ale całkowite spożycie tłuszczu było obfite na poziomie 39-42% całkowitej dziennej ilości kalorii, znacznie powyżej 20-35% wytycznych dotyczących tłuszczu. W tym badaniu potwierdzono również zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2, wraz ze stosowaniem diety śródziemnomorskiej.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE