Brak badań, sypiący się tynk i brud! Wyniki kontroli gastronomii na Podkarpaciu

  • 24.07.2020, 08:02
  • MK

Podziel się:

Oceń:

Brak badań, sypiący się tynk i brud! Wyniki kontroli gastronomii na Podkarpaciu fot. Archiwum Lokale gastronomiczne na Podkarpaciu pozostawiają wiele do życzenia...
Na terenie województwa podkarpackiego w okresie od 13.07.2020 r. do 19.07.2020 r. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła 54 kontrole sanitarne obiektów żywnościowo-żywieniowych.

Na terenie województwa podkarpackiego w okresie od 18.05.2020 r. do 31.05.2020 r. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrole sanitarne 106 obiektów żywnościowo-żywieniowych. Skontrolowano:

  • 20 restauracji,
  •  2 bary,
  •  4 stołówki,
  •  27 zakładów małej gastronomii,
  •  5 wytwórni ciast i lodów,
  •  8 automatów do lodów,
  •  40 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (sklepy spożywcze, supermarkety, obrót wyrobami ciastkarskimi).

 

W trakcie przeprowadzonych kontroli stwierdzono m.in. niżej wymienione uchybienia:

  • wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia i po dacie minimalnej trwałości,

  • nieprzestrzeganie segregacji asortymentowej środków spożywczych w urządzeniach chłodniczych,

  • brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP, GHP, GMP i ich realizacji,

  • brudne urządzenia chłodnicze,

  • środki spożywcze przechowywane w nieprawidłowej temperaturze,

  • brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych,

  • brak udokumentowanej jakości wody wykorzystywanej w zakładzie,

  • brak orzeczeń dla celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników,

  • niewłaściwe przechowywanie odzieży ochronnej pracowników,

  • niewłaściwy stan techniczny i sanitarny pomieszczeń i wyposażenia,

  • brak odzieży ochronnej lub brudna odzież ochronna,

  • brak działań korygujących przy stwierdzonych niezgodnościach,

  • kosze na odpady bez pokryw.

 

W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 9 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 1 400 zł. Wydano 10 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych.

 

Na terenie województwa podkarpackiego w okresie od 01.06.2020 r. do 28.06.2020 r. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła 207 kontroli sanitarnych obiektów żywnościowo-żywieniowych.

 

Skontrolowano:

  • 40 restauracji,

  • 4 bary,

  • 1 stołówkę,

  • 45 zakładów małej gastronomii,

  • 13 wytwórni ciast i lodów,

  • 19 automatów do produkcji lodów,

  • 85 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (sklepy spożywcze, supermarkety).

 

W trakcie przeprowadzonych kontroli stwierdzono m.in. niżej wymienione uchybienia:

 

  • wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia i po dacie minimalnej trwałości,

  • brak identyfikowalności środków spożywczych,

  • brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych lub nie są prowadzone na bieżąco,

  • brak segregacji asortymentowej w urządzeniu chłodniczym/mroźniczym,

  • środki spożywcze przechowywane w nieprawidłowej temperaturze,

  • brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP, GHP, GMP i ich realizacji,

  • brak zaangażowania kierownictwa w kontrolę wewnętrzną zakładu,

  • brudne urządzenia chłodnicze,

  • brak działań korygujących przy stwierdzonych niezgodnościach.

  • brak dezynfekcji stolików dla klientów (wewnątrz lokalu i na tarasie),

  • brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników,

  • brak odpowiedniej odzieży ochronnej przy produkcji żywności,

  • brak segregacji odzieży ochronnej od osobistej pracowników w szafkach odzieżowych,

  • niewłaściwy stan techniczny i sanitarny pomieszczeń (brudne, zapajęczone ściany, sufity i podłogi), urządzeń i sprzętów,

  • opakowania jednorazowego użytku przeznaczone do kontaktu z żywnością przechowywane w przypadkowych miejscach, narażone na zanieczyszczenie,

  • produkty (sosy, mięso) w urządzeniu chłodniczym niezabezpieczone przed zanieczyszczeniami,

  • rzeczy osobiste i sprzęty w przypadkowych miejscach,

  • zbędne rzeczy osobiste przetrzymywane pod ladą i na witrynie chłodniczej z surówkami oraz na szafkach personelu w szatni (brudne obrusy, puste kartony),

  • brak zabezpieczenia obiektu przed dostępem szkodników.

 

W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 25 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 4 950 zł. Wydano 25 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych.

MK

Komentarze (2)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu korsosanockie.pl. Agencja Wydawniczo Reklamowa Korso Spółka z o.o. z siedzibą w Mielcu, ul. Biernackiego 1/4, 39-300 Mielec jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.
Ja
Ja 27.07.2020, 00:21
A co to nagle zly Stan tych placowek czy moze jednak są to zaniedbania wieloletnie? Może wcześniej ktoś wcale się tym nie interesował w należyty sposób. Jak można dopuścić lokal bez badania próbek wody? Przecież sam się nie otworzył?
Helena
Helena 26.07.2020, 09:09
Które to placówki w powiecie sanockim? Podajcie chociażby miejscowości. Prawdziwą karą dla tych brudnych placówek była by publikacja. Wtedy już na pewno zadbali o wszystkie procedury!

Pozostałe