Nie wyrzucajmy jedzenia! Marnowanie żywności po Świętach.

  • 20.04.2019, 10:44 (aktualizacja 20.04.2019, 18:00)
  • Redakcja
Podziel się:
Oceń:
Nie wyrzucajmy jedzenia! Marnowanie żywności po Świętach. pixabay
Okres świąteczny to czas kiedy konsumenci kupują większe ilości żywności. Czy tak naprawdę wszystko spożywają?

Patrząc na badania CBOS oraz Eurostat wynika, że w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca znajdujemy się na piątym miejscu w UE ze względu na wyrzucanie żywności. Statystyczny Polak marnuje 235 kg. żywności rocznie. W skali całego kraju to ok. 9 mln ton. Eksperci wskazują jednak, że nikt nie wie, jaka jest rzeczywista skala tego problemu. 

Jak podaje Forbes - Z badania zrobionego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 42 proc. respondentów przyznaje, że „zdarza się im wyrzucać żywność”. 55 proc. podaje, że im to się nie zdarza. W stosunku do lat ubiegłych liczba osób, którym „zdarza się wyrzucać żywność” wzrosła. W 2017 r. takiej odpowiedzi udzieliło 34 proc. badanych, a w 2016 r. – 31 proc.

Polska tradycja i gościnność powodują, że na różnego rodzaju święta przygotowujemy znacznie więcej jedzenia, niż rzeczywiście potrzebujemy. W rezultacie okazje takie sprzyjają marnowaniu żywności. 

Niemal połowa Polaków deklaruje, że w ich gospodarstwach domowych po świętach wyrzuca się część przygotowanych i niezjedzonych dań – 2% twierdzi, że jest tak zawsze, co piąty, że czasami (20%), a kolejne 26% – rzadko, sporadycznie. Podobny odsetek badanych przyznaje się do wyrzucania części przygotowanych i niezjedzonych dań po przyjęciach i uroczystościach rodzinnych. W domu niespełna co piątej osoby (17%) robi się tak zawsze, prawie zawsze lub czasami, a więcej niż co czwartego Polaka (28%) – rzadko, sporadycznie - dane statystyczne CBOS

Polacy, wyrzucają mniej jedzenia niż w latach poprzednich, jednak w przypadku większości kategorii produktów – więcej niż w 2000 roku. Dotyczy to wędlin, mięsa i jego przetworów, mleka i jego przetworów oraz warzyw, owoców i przetworów owocowych. Jak widać, świadomość Polaków dotycząca marnowania żywności i sposobów przeciwdziałania temu zjawisku wzrasta. Świadczy o tym fakt, że większość osób stara się robić zakupy bardziej rozsądnie, jednak ciągle za mało.
Wielu konsumentów przed wyjściem sprawdza, jakie produkty są w domu i robi listę potrzebnych produktów, którą zabiera do sklepu.

Alarmujący i przykry jest fakt, że to ludzie zamożni i zajmujący wysokie stanowiska w większości marnują jedzenie. Starsi ludzie, którzy kiedykolwiek zaznali biedy, częściej zwracają uwagę na to aby nie marnować jedzenia. 

Jak widać nadal jest potrzebna edukacja w tym zakresie, aby społeczeństwo nauczyło się, jak można przeciwdziałać marnowaniu produktów żywnościowych. Wyrzucanie jedzenia jest zachowaniem, do którego niechętnie się przyznajemy.
Ograniczenie marnotrawstwa żywności w skali ogólnoświatowej jest jednym z celów rozwojowych Organizacji Narodów Zjednoczonych

Reasumując, planujmy nasze zakupy wcześniej, liczmy siły na zamiary a jeśli już okaże się , że mamy zbyt dużo - po prostu podzielmy się z innymi. Przykro się patrzy na śmieci poświąteczne, w których jest żywność. 


 

Redakcja

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu korsosanockie.pl. Agencja Wydawniczo Reklamowa Korso Spółka z o.o. z siedzibą w Mielcu, ul. Biernackiego 1/4, 39-300 Mielec jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Pozostałe