Szampan, czyli najbardziej znane wino musujące

  • 23.08.2019, 14:39
  • Artykuł partnera
Podziel się:
Szampan, czyli najbardziej znane wino musujące
Szampania jest najdalej na północ wysuniętym regionem Francji, znanym z chłodnego klimatu. Mimo trudnych warunków środowiskowych i atmosferycznych to właśnie tam produkowane są najsłynniejsze wina musujące – szampany. Historia tego słynnego trunku sięga wiele wieków wstecz i ma wiele wspólnego z…Anglikami.

Historia Szampana

Francuzi utrzymują, że wynalazcą szampana jest ich rodak, mnich Pierre Pérignon. Choć to właśnie on, jako pierwszy starannie selekcjonował używane do produkcji win winogrona, powszechnie więcej zasług przypisuje się Anglikom. Wyspiarski naród rozwiązał bowiem problem „wybuchania” butelek z musującym trunkiem oraz opracował metodę produkcji słynnego napoju. Jak do tego doszło? Co na to wpłynęło? Zacznijmy jednak od samego początku.

W epoce gallo-romańskiej Rzymianie posadzili w Szampanii pierwsze winne krzewy. To oni dali początek tradycji, która trwa do dziś. Za sprawą trudnych warunków panujących w północnej Francji uprawy te muszą być jednak wyjątkowo silne i wytrzymałe. Takie okazały się być głównie chardonnay, pinot noir i pinot meunier.

Jak wspomniałam, produkcją win w Szampanii zainteresował się mnich Pierre Pérignon. Dzięki niemu około roku 1670 znacznie poprawiła się jakość szampana produkowanego w północnej Francji. Pozostawał jednak problem „wybuchających butelek”, który w kilka lat później rozwiązali Anglicy. Przyczyną był gaz, który rozsadzał naczynia od środka. Rozwiązanie, które wymyślili Anglicy polegało na zamykaniu win musujących w butelkach wykonanych z grubego szkła. Tego rodzaju pojemniki bez problemu oparły się wysokiemu ciśnieniu panującemu w ich wnętrzu. Właśnie w taki sposób pozbyli się jedynej wady, która dotychczas była związana z winem musującym.

Szampan, czyli bąbelkowy trunek

Anglicy dosłownie pokochali wina musujące. Pragnąc produkować luksusowe trunki, które znamy do dziś, opatentowali nawet przełomową metodę, zwaną szampańską. Aby ulepszyć szampana postanowili poddać trunek podwójnej fermentacji. Druga fermentacja odbywa się już w butelkach i polega na dodaniu cukru do płynu powstałego po pierwszej fermentacji. Proces ten doprowadza do powstania bąbelków, z których słyną wina musujące.

Co ciekawe, słowo „champagne”, od którego pochodzi nazwa Szampana, oznaczało kiedyś nieużytki stosowane na pastwiska dla owiec. Początkowo więc wina z Szampanii traktowano jako przeciętne trunki, jedne z wielu produkowanych wówczas we Francji. Po pewnym czasie dopiero prawdziwy Szampan z Szampanii stał się synonimem luksusu i wysokiego statusu społecznego.

 

Artykuł partnera

Pozostałe