Oświadczenie ws. sytuacji Podkarpackiego Banku Spółdzielczego

• 24.01.2020, 09:26 (aktualizacja 24.01.2020, 09:31)
  • CRC

Podziel się:

Oceń:

Oświadczenie ws. sytuacji Podkarpackiego Banku Spółdzielczego Archiwum
Zarząd Województwa z niepokojem przyjął informacje o problemach i zawieszeniu działalności Podkarpackiego Banku Spółdzielczego. Przymusowa restrukturyzacja, którą prowadzi  Bankowy Fundusz Gwarancyjny zabezpiecza pieniądze zgromadzone na kontach banku przez osoby prywatne.

Informujemy, że Samorząd Województwa Podkarpackiego nie miał rachunków bankowych w Podkarpackim Banku Spółdzielczym. Rachunki takie miały założone tam niektóre jednostki podległe samorządowi województwa posiadające osobowość prawną.

Bardzo dokładnie monitorujemy wszystkie informacje, doniesienia dotyczące zaistniałej sytuacji. Analizujemy też jej prawne uwarunkowania. Restrukturyzacja dotyczy w dużej mierze pieniędzy beneficjentów Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego.

Sprawą zainteresowała się już wojewoda podkarpacki Ewa Leniart, która deklaruje pomoc poszkodowanym samorządom i instytucjom. Także Samorząd Województwa Podkarpackiego w ramach swoich kompetencji będzie wspierał te działania.

CRC

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu korsosanockie.pl. Agencja Wydawniczo Reklamowa Korso Spółka z o.o. z siedzibą w Mielcu, ul. Biernackiego 1/4, 39-300 Mielec jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Pozostałe