Projekt adresowany jest do dzieci i rodziców zainteresowanych kulturą materialną i niematerialną naszego regionu, chcących poznawać i kultywować tradycje lokalne. W ciągu pięciu dni odbędzie się cykl warsztatów i lekcji muzealnych prowadzonych przez specjalistów z Muzeum Budownictwa Ludowego oraz osoby czynnie związane z tradycjami kulinarnymi pogranicza.
Tematem spotkań będą grupy etnograficzne zamieszkujące nasze tereny: począwszy od cech charakterystycznych budownictwa, sprzętów i narzędzi codziennego użytku, poprzez życie codzienne, uprawę i hodowlę, a skończywszy na produktach, z których przygotowywano tradycyjne potrawy. Na podsumowanie każdego dnia planowane są warsztaty, podczas których uczestnicy przygotują potrawę omawianej grupy etnograficznej.
PROGRAM
• Nalewajki jak z bajki – w zabytkowej chałupie uczestnicy poznają tajniki kuchni Dolinian, po części teoretycznej będą wypiekać placuszki na piecu. Warsztaty poprowadzi Katarzyna Wojtal-Krowiak pracująca w Dziale Kultury Ludowej MBL w Sanoku.
• Przy szabasowych świecach – spotkanie w formie wykładu w domach żydowskich z Ustrzyk Dolnych i Jaćmierza poprowadzi Marcin Krowiak – historyk, doktorant Instytutu Historii UR, pracownik MBL w Sanoku - opowie o sekretach kuchni żydowskiej. Na zakończenie w działającej piekarni Aleksandra Wolanina uczestnicy przygotują i upieką chałkę.
• Proziaki - podkarpackie smaki – Marcin Krowiak przedstawi grupę etnograficzną Pogórzan, następnie pod kierunkiem Aleksandra Wolanina uczestnicy upieką proziaki.
• Bieszczadzkie hreczanyki – nazwa kotlecików z kaszy gryczanej pochodzi od słowa hreczka, czyli gryka. Zajęcia odbędą się w chyży bojkowskiej, warsztaty kulinarne poprowadzi Gabriela Zajonc - właścicielka Gospody pod Białą Górą.
• Łemkowskie fuczki – placki z kiszonej kapusty, danie tradycyjne dawnej kuchni łemkowskiej. Spotkanie w chyży łemkowskiej poprowadzi Katarzyna Wojtal-Krowiak, warsztaty kulinarne – Gabriela Zajonc.
• Książka kucharska mojej babci – prezentacja multimedialna ukazująca rys historyczny regionalnej książki kucharskiej od XIX wieku. Prowadzenie: Izabella Dmitrzak-Skowrońska pracownik Działu Informacyjno-Bibliograficznego w MBP w Sanoku, redaktor Sanockiej Biblioteki Cyfrowej, współautor pozycji wydawniczych Sanok i Okolice, Ziemia Sanocka, Bieszczady.
Na zakończenie projektu 23 lipca br. o godz. 18.00 zapraszamy do Zielonej Czytelni MBP na koncert zespołu Wernyhora. Zespół w składzie: Daria Kosiek (śpiew), Anna Oklejewicz (vielle, viola da gamba), Maciej Harna (aranżacja, lira korbowa) wykonuje utwory nawiązujące do muzyki tradycyjnej pogranicza polsko-ukraińskiego. W grudniu 2020 roku Wernyhora otrzymała I nagrodę oraz Nagrodę Publiczności na XXX Mikołajkach Folkowych, artyści zostali też laureatami pierwszej nagrody Konkursu Muzyki Folkowej "Nowa Tradycja" 2021 oraz nagrody specjalnej Programu 2 Polskiego Radia. Wokalistka Daria Kosiek otrzymała dodatkowo Nagrodę specjalną im. Czesława Niemena.
W związku z ograniczoną liczbą miejsc, na warsztaty kulinarne obowiązują zapisy w Strefie dla Dzieci i Młodzieży MBP w Sanoku, tel. 13 46 45 750 w. 34 lub osobiście: ul. Lenartowicza 2, II piętro.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.