Reklama

Karpaty Łączą

Opublikowano: pt, 30 wrz 2016 05:00
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Wszystkie owce trafiły do zagrody w trakcie zakończenia redyku „Bieszczadzki Osod”, które miało miejsce 24 września w Osławicy. Impreza zgromadziła wielu zainteresowanych.

Ostatnie spotkanie z tegorocznego cyklu Karpaty Łączą rozpoczęło się warsztatami etnobotaniczymi poświęconymi łąkowym roślinom użytkowym i zielarskim. Każdy z uczestników mógł spróbować serów i lokalnych potraw. Największym zainteresowaniem cieszył się jednak „bunc” z dodatkiem suszonych pomidorów czy czosnku niedźwiedziego i tradycyjny chleb ze smalcem. Furorę zrobił także pieczony baran z rożna.

Główną atrakcją okazał się spęd owiec. Łącznie do zagrody przepędzono 1500 zwierząt pod nadzorem owczarków podhalańskich. Większość z nich odjedzie w okolice Zakopanego dopiero pod koniec października.

Dodatkowo zorganizowano pokaz łucznictwa klasycznego. Najmłodsi mogli skorzystać z malowania twarzy, loterii fantowej i wziąć udział w quizach przyrodniczych.

– To było niesamowite przeżycie – mówi Natalia z Sanoka. – Pierwszy raz przyjechałam na redyk. Nie zawsze spotyka się tyle owiec w jednym miejscu. Swojska atmosfera, smakowite sery i domowe jadło to wszystko, co sprawia, że taka impreza posiada niezwykły klimat. Jedynym mankamentem był deszcz, który przegonił na koniec większość uczestników – dodaje.

Całość spotkania umilił występ zespołu Trąbici z Bitni i Kapela z Drewutnia.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.