Reklama

Przepiśnik gospodyń z Posady Zarszyńskiej

Opublikowano: śr, 16 lis 2016 05:00
Autor:

Przepiśnik gospodyń z Posady Zarszyńskiej - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Smakołyki godne polecenia prezentują naszym czytelnikom panie z KGW Posada Zarszyńska. Z grona licznych przepisów gospodynie zdecydowały się przedstawić następujące: pasztet z kapustą, karkówkę z niespodzianką, przysmak zarszyński, sernik czekoladowy, ciasteczka ryżowe oraz nalewkę cytrynową.

Koło Gospodyń Wiejskich z Posady Zarszyńskiej za dwa lata będzie świętowało swoje siedemdziesięciolecie. Bogumiła Głuszyk funkcję przewodniczącej przejęła w marcu tego roku. Jej zastępcą jest Zofia Rysz. Do koła przynależy 35 kobiet.

W ostatnim czasie KGW Posada Zarszyńska organizowała XIV Biesiadę Kół Gospodyń Wiejskich. Panie uczestniczą w dożynkach, wystawach bożonarodzeniowych i wielkanocnych. Współpracują z gminą, strażą pożarną i innymi instytucjami. Ostatnio pomagały w organizacji Spotkań Beskidzkich Lokalnych Grup Działania. 

Polecamy przepis na Przysmak zarszynski

Składniki:
70 dag mielonego mięsa
1 podwójna pierś z kurczaka
25 dag żółtego sera
15 dag pieczarek
1 łyżka żelatyny
2 jajka
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
5 dag masła
folia aluminiowa

Wykonanie:
Myjemy pieczarki, wycinamy trzonki, a kapelusze podsmażamy na maśle. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy cienko tłuczkiem. Posypujemy przyprawami i utartym pieprzem i solą. Do mielonego mięsa wieprzowego dodajemy
jajka, przyprawy i czosnek. Wyrabiamy. Żółty ser ścieramy na grubej tarce. Blaszkę wykładamy folią i smarujemy tłuszczem. Mielone mięso dzielimy na dwie części. Pierwsza część układamy na blaszce. Na to mięso dajemy kurczaka, posypujemy żółtym serem i kładziemy podsmażone pieczarki. Posypujemy suchą żelatyną. 
Druga część to starty ser, piersi i na wierzch mielone mięso. To wszystko zapiekamy około godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Więcej w 45 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.