Uczniowie realizują założony program dotyczący przygotowywania potraw i napojów w swoich kuchniach domowych. Starają się przestrzegać zasad bezpiecznej pracy oraz odpowiedniej gospodarki produktami, kosztów produkcji, a także właściwego dostosowania czasu do produkcji żywności. W czasie zajęć, w umówiony sposób z nauczycielem, relacjonują wykonanie danego zadania praktycznego, czy też wysyłają zdjęcia z poszczególnych etapów przygotowania danych potraw i napojów.
Mimo wszystko, lekcje zdalne w przypadku zajęć praktycznych, nie oddają w pełni całego przekazu wiedzy i umiejętności danego ucznia, jak również, praca w domu nie symuluje miejsca późniejszej pracy ucznia. Młodzież nie ma też możliwości wykorzystania odpowiedniego sprzętu do pracy oraz brakuje jej integracji społecznej i zdrowej rywalizacji wśród swoich rówieśników. Wiadomo, dzięki obecności tych czynników, uczniowie czują motywację do pracy i przyswajania wiedzy w sposób przystępny dla każdego.
Dlatego też, w Zespole Szkół Technicznych i Artystycznych w Lesku, korzystając z tego, że ustawodawca dopuścił prowadzenie zajęć praktycznej nauki zawodu, w małych grupach zachowując odpowiednie wymogi sanitarne, technik żywienia i usług gastronomicznych prowadzi zajęcia stacjonarnie. Ku naszemu wielkiemu zadowoleniu, młodzież może uczestniczyć w zajęciach praktycznych w szkole. Stęsknieni za „normalnością” chętnie biorą udział w wykonywaniu różnych ćwiczeń z obsługi konsumenta, a także w zajęciach gastronomicznych.
Przed Świętami Wielkanocnymi Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Lesku przygotowywało świąteczne nakrycia stołów i potrawy wielkanocne. Uczniowie w widoczny sposób docenili stacjonarną naukę w ZSTiA w zestawieniu ze zdalną. Ponadto w ostatnim czasie na poniedziałkowych zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali desery oraz napoje bezalkoholowe na zimno i gorąco. Młodzież z entuzjazmem kreowała nowe receptury drinków bezalkoholowych. Wszystkie napoje były nadzwyczaj kolorowe i smakowite.
Uczniowie wcielili się w 100% w rolę przyszłych barmanów i baristów - oprócz koktajli przygotowywali również różne rodzaje kaw. Młodzież wykonała, także swoje popisowe desery bogate w wartości odżywcze, które to cieszyły się uznaniem kolegów i koleżanek. Uczniowie pełni zadowolenia ze swojej pracy mogli dokonać oceny swoich prac i dokonać degustacji niestety tylko swoich wyrobów.
Dorota Madejska
Iwona Tokarska
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.