W odpowiedzi na komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego, firma RADZIOWI Sp. z o.o. z miejscowości Brzozów została zmuszona do wycofania z rynku określonych partii mąki migdałowej. Badania wykazały obecność aflatoksyn - substancji toksycznych produkowanych przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus.
Co to są aflatoksyny?
Aflatoksyny to grupa toksyn wyprodukowanych przez pewne gatunki grzybów pleśniowych, które mogą powodować poważne zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. Spożycie produktów zawierających te substancje w nadmiernych ilościach może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, w tym do uszkodzenia wątroby i zwiększonego ryzyka wystąpienia nowotworów.
Szczegóły wycofanych partii
Wycofane partie mąki migdałowej o nazwie FIVIO, 250 g, mają następujące numery partii oraz daty minimalnej trwałości:
- 2P13.03/2 28-02-2025
- 2P14.03/1 28-02-2025
- 2P15.03/1 28-02-2025
- 2P20.03/1 20-12-2024
- 2P21.03/1 21-12-2024
- 2P22.03/1 22-12-2024
- 2P23.03/1 23-12-2024
- 2P27.03/1 27-12-2024
- 2P28.03/2 28-12-2024
- 2P29.03/1 29-12-2024
- 2P29.03/2 29-12-2024
- 2P02.04/1 02-01-2025
- 2P03.04/1 03-01-2025
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.