"Teatr fajna Sprawa"
Spektakl „Okienko” adresowany jest do najmłodszych widzów, uczniów klas 1-3. To podróż po teatrze cieni. Składa się z krótkich historii zrealizowanych w różnych odmianach tej teatralnej techniki. Prezentowane podczas przedstawienia opowiastki: Motylek, Uparciuch, Obżartuch, Zaklinacz Węży, Zagadka I, Zagadka II, Magik posiadają ukryty morał, który po zaprezentowaniu każdej z nich próbujemy wraz z publicznością odnaleźć. W ten sposób uczymy młodego widza aktywnego odbioru teatru.
Przedstawienie było prezentowane między innymi na: Kids Euro Festiwal w Waszyngtonie (USA) , Festiwalu „Święto Głupców” w Warszawie, Festiwalu „FITTE” w Tunisie (Tunezja),Festiwalu Teatrów Lalkowych i Ulicznych „Calineczka” w Płońsku, Festiwalu „Teatralne Lato” w Chauvigny (Francja) oraz w innych festiwalach, domach kultury i przedszkolach.
- Scenariusz i reżyseria: Krzysztof Zemło
- Scenografia: Ewa Agnieszka Zemło
- Muzyka: Monika Pensec
- Menager zespołu: Jan Krzysztof Zemło
Projekcja filmu "Opowieść o gotującym samuraju"
19 października o godzinie 18:00 w BWA Galerii Sanockiej odbędzie się projekcja filmu, pt. „Opowieść o gotującym samuraju”. Wstęp wolny.
Film Yuzo Asahary prezentuje zupełnie inne podejście do kina samurajskiego niż to, do którego widzowie przywykli dzięki filmom między innymi: Akiry Kurosawy. Zamiast spektakularnych pojedynków na katany, zobaczymy życie japońskich wojowników w XVIII wieku od kuchni. I to dosłownie. Ród samurajski Funaki z prowincji Kaga (obecnie prefektura Ishikawa) służy swemu panu feudalnemu nie za pomocą szabli, ale kuchennego noża. I choć ich kuchnia jest bardzo ceniona, są raczej pogardzani jako „gotujący samuraje”.
Młody sukcesor rodu Yasunobu, uwielbiający szermierkę, nie może pogodzić się z tym stanem rzeczy i nie wykazuje zainteresowania gotowaniem. Co więcej, ojciec aranżuje mu małżeństwo z Haru, posiadaczką niezwykle wyrafinowanego podniebienia i wielkiego talentu kulinarnego, ale także i niewyparzonego języka, który już raz stał się przyczyną jej rozwodu. Kobieta stawia sobie ambitne zadanie nauczyć swojego marudnego męża sztuki gotowania.
Film inspirowany jest historią rodu z prowincji Kaga, który pozostawił po sobie spuściznę w postaci wyrafinowanej kuchni, cenionej równie wysoko jak kuchnia ze starej stolicy, Kioto, serwowanej na pięknej lace i ceramice Kutani. Autentyczne są także pokazane w nim wydarzenia historyczne.
„Opowieść o gotującym samuraju” miała premierę podczas 61. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w San Sebastian w 2013 roku, pokazywana była także podczas 64. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie w 2014 roku.
PORTAL KORSOSANOCKIE.PL JEST PATRONEM MEDIALNYM WYDARZEŃ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.